Op zoek naar gekwalificeerde technici?

Al meer dan vijftien jaar levert EDUCAM sectorale certificaten af aan jongeren die een opleiding afronden.

"Er ontstonden partnerschappen tussen het IFAPME, de FOREM, de VDAB, Bruxelles Formation, Syntra, het IAWM, enz. Voor deze partners maakt de certificerende proef integraal deel uit van de eindexamens van de opleiding", legt Alexis Roelandt uit, die Manager Partnerships is bij EDUCAM. Met deze objectieve, neutrale en onpartijdige proeven voerde EDUCAM een systeem in waarmee eenduidige metingen over de technische vaardigheden en benodigde competenties voor de huidige acht beroepen gedaan kunnen worden, en dit in heel België. "De eerste certificerende proef ging door tijdens het schooljaar 2000-2001. De proef handelde over automechanica voor onderhoudsmecaniciens en polyvalente mecaniciens. Hierbij kwamen later nog de beroepen van onderhouds- en diagnosetechnicus automobiel, daarna de koetswerkberoepen met de voorbewerker, de spuiter en de plaatwerker, en ten slotte de motormechanica. Het is niet uitgesloten dat er in de toekomst nieuwe sectorale proeven ontwikkeld worden voor andere beroepsprofielen", voegt Alexis Roelandt toe.

Het nut van deze sectorale proeven is dat ze u garanderen dat de kandidaat beschikt over de minimale technische vaardigheden om deze doelberoepen uit te voeren, los van het type opleiding die hij volgde. "Hoewel er een grote diversiteit vastgesteld werd tussen de diploma's, certificaten en attesten waarover nieuwkomers op de arbeidsmarkt in de autosector beschikken, verzekert de EDUCAM-certificering ondernemingen ervan dat de kandidaten die slaagden voor de proef technisch onderlegd zijn", benadrukt Alexis Roelandt.

De proeven vinden jaarlijks plaats en niemand kent de inhoud van het examen op voorhand. Op de dag van de proef wordt de kandidaat beoordeeld door een lesgever die hij niet kent. Hierdoor kunnen toekomstige arbeiders op dezelfde manier beoordeeld worden, ongeacht de richting die ze volgden. "Om het niveau te verhogen en zo goed mogelijk in te spelen op de verwachtingen van de sector, worden de proeven jaarlijks gereviseerd door een groep deskundigen op basis van de opmerkingen van de sector".

 

Als deze proeven als maatstaf gelden, zijn ze ook een vertrekpunt voor nieuwe samenwerkingen tussen EDUCAM en de autosector. Zo levert EDUCAM opleidingen op maat, die beter afgestemd zijn op uw noden en de evoluties. Bel ons op het nummer 02 778 63 30 of mail naar info@educam.be.